• kontakt@twojabrocha.pl

Szpinak czy zakwaszająca dieta - co gorsze?

Szpinak czy zakwaszająca dieta - co gorsze?

Odpowiednia dieta to gwarancja atrakcyjnego wyglądu i doskonałego samopoczucia. Ważnym składnikiem codziennej diety są świeże warzywa i owoce, wiele osób zastanawia się jednak, w jaki sposób dostarczyć do organizmu porcję zielonych warzyw w pół minuty.

Jeśli ty także należysz do tej grupy, zajrzyj tutaj!

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że osoby spożywające znaczne ilości szpinaku są narażone na zarażenie się bakteriami E.coli, które są niebezpieczne zarówno dla zdrowia, jak i życia. W rzeczywistości jest to jednak mit, który nijak ma się do stanu faktycznego.

Niekiedy można usłyszeć, że szpinak powoduje uszkodzenia nerek, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci – rzekomo kilka osób pożegnało się z życiem właśnie z tego powodu.

W tym momencie pojawia się pytanie, czy przyczyną tragedii był fakt, że w szpinaku znajdowały się bakterie, czy też sytuacja stanowiła efekt niewłaściwego odżywiania się, trybu życia i sposobu myślenia?

Zdaniem doktora Roberta Younga przyczyna tragedii było zakwaszenie organizmu, natomiast bakteria E.coli nie miała w tym przypadku żadnego znaczenia.

Physicians Committee for Responsible Medicine to organizacja non profit, która zajmuje się badaniem osób korzystających z nietypowych diet. Wyniki są co najmniej zaskakujące.

Poniżej prezentujemy objawy, które pojawiają się w przypadku zakwaszającej diety:

U 50% badanych występował brak energii i zaparcia

34 % badanych cierpiało z powodu nieświeżego oddechu

31% badanych miało problemy z koncentracją

U 14% badanych wystąpiły problemy z pęcherzykiem żółciowym

Skutki zakwaszenia organizmu

10% badanych miało problemy natury kardiologicznej

U 9% badanych zauważono spowolnioną pracę nerek oraz wystąpienie kamicy nerkowej

8% badanych miało podwyższony cholesterol

U 6% badanych stwierdzono dnę moczanową oraz osteoporozę.

U wielu osób stwierdzono ponadto polipy w jelitach, zmiany nowotworowe w obrębie jelita grubego i innych narządów, ataki serca, problemy natury gastrycznej, zespół jelita drażliwego, częste występowanie tętniaków, podwyższony poziom żelaza, biegunki, bóle i zawroty głowy, skurcze i wiele innych dolegliwości.

Powyższe informacje to najlepszy dowód na to, że prawidłowa dieta spełnia priorytetową funkcję w życiu każdego człowieka.

Badania, które przeprowadzono w roku 1997 na szeroką skalę wykazały, że podstawową przyczyną chorób nowotworowych wszystkich narządów jest nadmierne spożywanie białek zwierzęcych oraz ryb, czyli produktów, które często znajdują się w diecie.

Podczas badań uwzględniono również działanie warzyw, wśród nich znajdował się m.in. szpinak. Jak wynika z uzyskanych wyników, jest to warzywo wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe, dlatego też śmiało można je spożywać, nie obawiając się zarażenia bakterią E.coli.

Udostępnij:

Polecamy

Odkwaszanie organizmu - ProDeacid

Polecamy

Zobacz