• kontakt@twojabrocha.pl

ZAKWASZENIE – ODKWASZENIE, KILKA ISTOTNYCH WSKAZÓWEK

ZAKWASZENIE – ODKWASZENIE, KILKA ISTOTNYCH WSKAZÓWEK

Większość osób nie wie jak pracuje nasz organizm. Ludzie bardzo często skarżyć się będą na różnorakie dolegliwości, będziemy czuli się wyczerpani. Dlatego zaczynają się pojawiać różne bóle, wypryski na twarzy. Ciągłe zakwaszenie organizmu będzie prowadzić do pojawienia się różnorakich chorób, które będą niszczyć naszą skórę i sprawią, że nasz organizm będzie po prostu słaby, zniechęcony do życia, takie osłabienie sieje spustoszenie w organizmie ludzkim. Zakwaszenie będzie powodowane przez słodycze, alkohol, fast food oraz posiłki, w których będzie mało minerałów. Kwasy powstają w organizmie w trakcie trawienia białek, stresu, smutku czy przy źle pracującej trzustce, jelitach oraz wątrobie. Przyczynami takich problemów mogą być choroby metaboliczne oraz choroby, które prowadza do zgagi czy wrzodów. Dalej będą również problemy z całym układem pokarmowym. Może to wpływać na nasz układ nerwowy i będzie nam odbierać energię do życia.

Nasuwa się wniosek jak pozbyć się tego zakwaszenia?

Tak naprawdę nie będzie to prosta sprawa, ponieważ kwasy w organizmie będą powstawać na skutek różnych przemian, natomiast zasady trzeba dostarczać z zewnątrz. Kwasy w pożywieniu Niestety ta żywność, którą spożywamy najczęściej dostarcza nam za dużo kwasów do organizmu. Powinno się neutralizować przez substancje zasadowe. Można tutaj wyróżnić pewne grupy, które wpływają pozytywnie na równowagę. Na pewno sprawdzać się będą warzywa liściaste, owoce, niegazowana woda mineralna czy też ziemniaki oraz aromatyczne zioła. Żywność neutralna będzie gwarantować nam równowagę między kwasami i zasadami. Można tutaj mówić o maśle naturalnych olejach czy orzechach. Żywność zakwaszająca to takie składniki jak cukier, produkty z białej mąki, ryż biały, gazowane napoje. Nadmiar kwasów pochodzi także z mięsa, dziczyzny, jajek, serów. Jeśli chcemy radzić sobie z kwasami warto spożywać mięso umiarkowanie. Ryba również powinna być włączona, ale nie zbyt często. Natomiast bardzo ważne będą dostępne sezonowe warzywa, które zawsze działają korzystnie. To dzięki nim będzie można ochronić swój organizm przed nadmierną ilością kwasów w organizmie doprowadzając do jego skutecznego alkalizowania, co na pewno będzie rozwiązaniem pozytywnym.

Udostępnij:

Polecamy

Odkwaszanie organizmu - ProDeacid

Polecamy

Zobacz