• kontakt@twojabrocha.pl

Przepis na odkwaszającą zupę

Przepis na odkwaszającą zupę

Składniki:

4-5 średniej wielkości marchewki

2 średniej wielkości pietruszki kawałek selera

1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła 82% tłuszczu

sól i pieprz do smaku liść laurowy,

1 ziarenko ziela angielskiego

2,5 litra wody

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa, które ścieramy na tarce. Dodajemy płukaną kaszę jaglaną, należy dokonać dokładnego płukania zmieniając wodę kilka razy. Gotujemy wszystko przez około 15 minut. Na koniec dodajemy koper i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Można ewentualnie dodać łyżkę masła i wymieszać. Zupę taką będzie można jeść na śniadanie, zabierać ją do pracy i zjeść, gdy staniemy się głodni.

Dlaczego należy jeść tę zupę?

Zdrowotne właściwości takiej zupy są rzeczywiście wyjątkowe. Od wieków wiadomo, że kasza jaglana jest określona jako złoto polskiej ziemi. Jako składnik tej zupy także będzie świetnie wpływać na nasz organizm. Skład zupy sprawia, że będzie można radzić sobie z nadmiarem kwasów żołądkowych, pokona się zgagę i problemy z wirusami. Zupa będzie lekko strawna i czyści jelita od środka. Może działać korzystnie na układ pokarmowy, żołądek oraz wątrobę. 6 ważnych powodów aby jeść zupę odkwaszającą organizm

1. Jest zdrowa i naturalna Zupa będzie nieprzetworzona i zawiera tylko naturalne składniki, które są jednocześnie lekkostrawne. Mogą je jeść także osoby, które są uczulone na gluten

2. Ma działanie alkalizujące (odkwaszające organizm) Typowa dieta naszych rodaków ma charakter zakwaszający organizm. Jedzenie zupy odkwaszającej będzie działać alkalizująco. Będzie ona skutecznie poprawiać przemianę materii, przyspiesza metabolizm, oczyszcza jelita. Dzięki temu uda się przywrócić równowagę kwasowo zasadową organizmu. Będzie doskonała dla tych, którzy mają problemy ze zgagą, żołądkiem czy wątrobą.

3. Walczy z tłuszczem. Będzie się tak działo dlatego, że kasza jaglana ma lecytynę, która odpowiada za rozpuszczenie tłuszczu i obniży ona poziom cholesterolu.

4. Dba o piękny wygląd włosów i paznokci. To bogate źródło krzemu, który oprócz tego, że dba o piękną skórę i paznokcie będzie również utrzymywać elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiegać będzie tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

5. Spowalnia starzenie się skóry i narządów. To bogate źródło antyoksydantów, które będą neutralizować wolne rodniki i chronią skórę przed starzeniem się.

6. Obniża poziom stresu i działa kojąco na nerwy. Ma nawet 3 razy więcej żelaza i dwa razy więcej magnezu niż kasza jęczmienna.

Udostępnij:

Polecamy

Odkwaszanie organizmu - ProDeacid

Polecamy

Zobacz